Wyniki wyszukiwania dla zapytania: przepisy na ciasta tiramisu

Kochane, czy któraś z Was posiada sprawdzony przepis na tiramisu?

Dziś robiłam, ale nie za bardzo mi wyszło, tzn. biszkopt mi opadł i zrobiło się dość cienkie to ciasto.

A' propos, co robić, by biszkopt ładnie urósł i nie opadł po wyjęciu z piekarnika?

Z góry dziękuję za rady!!!


No to teraz przepis z takiej właśnie niespodziankowej kolacji wzięty:

Sajgonki - własnej roboty:

Kupujesz takie płaty okrągłeg ciasta takiego na sajgonki,

Nadzienie:
warzywka, pokrojone w paski: marchweka, grzybki mu (czy mun), pietruszka zielona, pędy bambusa (choć równie dobrze imituje je biała rzotkiew pokrojona w paski) i inne warzywa które Ci wpadną pod rękę;
można je podpiec na patelni, ale nie trzeba (jak nie podpieczesz, to będą potem bardziej chrupiące, moim zdaniem lepsze), do nadzienia można dodać pokroją w kosteczkę pierś kurzą (tu już konieczne podsmażenie na patelni np na oleju).
Wszystko zawinąć w sajgonkowe ciasto (przepis jak sprawić by ciaskto sajgonkowe było jadalne, na opakowaniu) i całość smażyć na oleju.

Do tego ugotować ryż, do wody oprócz soli dodać curry -wtedy ryż zabarwi się na żółto i nabierze dobrego smaku, następnie po odlaniu wodu wrzucić ryż na patelkę i go podsażyć - ma zupłnie inny smak - ja uwielbiam taki ryżyk, jest lekko chrupiący.

Jeszcze dokupić sos, np słodko-kwaśny TaoTao [choć nazwę musiałabym jeszcze sprawdzić] (z tych do chińskich potraw).

Pałeczki chińskie (będzie wesoło)

Winko

?wiece

Sącząca się muzyczka

...

A jak chcesz podam Ci jeszcze przepis na tiramisu

Kup ten serek do Tiramisu (ok 6 zł) i posłuż się przepisem na opakowaniu.Dodam tylko, jest to jeden z najlepszych przepisów na triamisu jakie robiłam. Ten ser w środku pudełka to nie jest zwykłe Mascarpone z którego zazwyczaj robi się to ciasto, tylko taki ser o odpowiednim smaku dzięki czemu wychodzi pyszne


Mój przepis różni się niewiele. Jego bazą jest ser mascarpone i likier amaretto. Prawdziwe ammaretto przywiozłam kiedyś z Włoch, teraz czasem zastępuje go krajowym

TIRAMISU WERSJA 1 - klasyczna

Składniki:

5 jajek

150 g cukru

500g mascarpone

1 szkl. bardzo mocnej kawy

4 łyżki likieru amaretto

biszkopty podłużna

kakao do posypania

Ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy mascarpone i ubite na sztywno białka. Biszkopty maczamy w miksturze z kawy i likieru amaretto (trzeba uważać by za bardzo nie rozmiękły). Układamy na przemian warstwa biszkoptów i kremu. Wierzch posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki

TIRAMISU WERSJA 2

Składniki:
2 łyżki czekolady mlecznej w proszku

3/4 szkl. gorącej wody

3 jaja

4 łyżki miodu

300 g mascarpone

1 gotowy spód z kruchego ciasta

Rozpuszczamy czekoladę w proszku w gorącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy żółtka z miodem na puszystą masę i dodajemy mascarpone i ubijamy dalej. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z maśą serową. Na kruchym spodzie kładziemy 1/3 kremu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy kakao. Na to pozostała masa serowa. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, przed podaniep wierzch posypujemy kakao. Podajemy pokrojone w kawałki tiramisu.


kurde powoli i ja się przymierzam

myślałam głównie o tym co mogę zrobić w piekarniku:

najpierw przekąski:
-szaszłyki z warzyw
-śliwki owijane w boczku
-bagietki czosnkowe
-sery pleśniowe, bagietki, winogrona, orzechy
-wino

danie główne:
-pieczone ziemniaki z ziołami
-pieczone pałeczki z kurczaka w panierce z bułki tartej+parmezanu+białego pieprzu+papryki ostrej
-łagodne babeczki z kurczaka z kremówką, ubitym białkiem, cukinią (drugi zestaw pikantny: kremówka, białko, marchewka, ostra papryka)
-ryś jaśminowy z przepisu Nabli

tylko jeszcze sałatek nie wymyśliłam

na deser tiramisu lub rafaello (ale to już Puzla działka)-zresztą oba ciasta nie wymagają chyba pieczenia

skladniki:
ok 2 kubki parzonej kawy
duza paczka ciastek na tiramisu (kocie jezyki- podluzne puchate biszkopty)
500 gr sera mascarpone
1/3 szklanka cukru
3 jajka
rum/ tia maria
gorzka czekolada lub kakao

zaparzasz kawe (najlepiej z filtru), czekasz az ostygnie wlewasz 1/2 kieliszka tia maria i 1/2 kieliszka rumu.
maczasz ciastka i ukladasz jedna warstwe ukladajac ciasno ciastka jedno przy drugim (staraj sie nie maczac za dlugo ciastek w kawie zeby nie ciekly bo potem bedzie tiramisu plywalo )do szklanej prostokatnej salaterki lub do malych szklanych pucharkow.
nastepnie ucierasz zoltka z cukrem (najlepiej mikserem zeby dobrze sie rozpuscil cukier)
ubijasz osobno piane z bialek
mieszasz wpierw zoltka z serem mascarpone a na koniec dodajesz piane z bialek
nakladasz warstwe kremu na ciastka nastepnie kladziesz jeszcze jedna warstwe ciastek (nasiaknietych kawka) i ponownie krem... na wierzch posypujesz starta gorzka czekolada lub kakao.

ten przepis jest wyprobowany prze ze mnie od lat i gwarantuje sukces na kupkach smakowych

jak już wcześniej pisałem,podaje przepis na Tiramisu.
(Recepturkę ta dostałem od mojego kolegi Włocha,który jest z zawodu cukiernikiem)

Skład:
-500 g sera mascarpone,
-3 jajka,
-ok. jednej paczki podłużnych biszkoptów,
-pól szklanki cukru,
-filiżanka mocnej kawy,
-20 ml likieru np.kawowego,rumowego lub Amaretto,
-kakao do posypania

Sposób przygotowania :

Oddzielamy żółtko od białek. Żółtko ucieramy z cukrem na jednolita masę.Dodajemy ser mascarpone i delikatnie mieszamy.Gdy całość sie połączy ,dodajemy likier i odstawiamy.Ubijamy białka ze szczypta soli na sztywna piane i łączymy z masa serowa.Biszkopty szybko maczamy w kawie,żeby mocno nie nasiąkły i układamy na dnie foremki.Na biszkopty nakładamy ser,a na nią ponownie warstwę biszkoptów i ponownie ser.Posypujemy kakao i schładzamy przynajmniej 12 godzin w lodowce.
THE END
P.S Dziewczyny bez obrazy,ale kolega prosił przekazać ,żeby ciasto przyrządzał mężczyzna,ponieważ kobieta nie ma reki do tego

Aha , Cygan do coś dla ciebie,bo ty lubisz takie rzeczy robić;-)


A ja zapodam przepis na tanie, smaczne ciasto dla leniwych (koszt ok 16 zł), czas przyrządzania - 6 minut.

Kupujemy w supermarkecie spody biszkoptowe (są po 3 szt w paczce) 3.50 zł
2 kremy tortowe "Tiramisu" 2,99 zł szt
Puszka brzoskwiń 2.60 zł
Puszka ananasów 1.99 zł
Orzeszki do posypania. 1.50 zł

Przygotowanie kremu
Do wysokiego naczynia wlać 450 ml mleka, wsypać zawartość torebki i miksować 3 min (nie gotować).
Przekładać spody biszkoptowe kremem, brzoskwinkami, ananasami i pokruszonymi orzeszkami.
Górę ciasta przyozdobić.

Pozdro

agusia_85, nie wiem z jakiego przepisu robiłaś to tiramisu. Czy robilas deser tiramisu czy ciasto a'la tiramisu bo to dwie różne rzeczy. Prawdziwe tiramisu to żadne ciasto tylko deser w pucharku i ser w nim nigdy nie bedzie w stanie stałym tylko nieco gęstszym niż smietana.
pikolinka zrobiłaś mi mega smaka na takie naleśniki :), chyba dziś takie zrobię


ja kiedys mialam dobry przepis na tiramisu ale oczywiscie gdzies wsadzilam i nie mam pojecia gdzie

ja robilam w takim sporym okraglym szklanym naczyniu na ktorym tez podaje sie ciasta np

ale moj przepis byl inny jak Sylwi,
a i pierwsze slysze zeby warstwami ukladac

Z poprzedniego forum, przepis szaszthi na TIRAMISU:
skladniki na biszkopt:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
1-1/4 szklanki maki
Jajka rozdzielic, ubic bialka na sztywno, dodac cukier w trzech porcjach, ciagle ubijajac, az bedzie lsniaca masa. Ciagle ubijajac, dodawac po jednym zoltku, az sie dobrze wymiesza. Reka albo lyzka wymieszac ciasto delikatnie z maka. Rozprowadzic na blasze posmarowanej maslem i posypanej maka. Piec w 200C przez 25-30 min., az brzegi zaczna odstawac od blachy i ciasto jest zlote. Odwrocic na sciereczke do wystudzenia.
Tiramisu
1 szklanka mascarpone
Bita smietana (z 250 ml)
cukier waniliowy
1/2 szklanki bardzo mocnej kawy lub espresso
tarta czekolada
Ubic smietane z cukrem waniliowym. Na dnie szklanego naczynia ulozyc warstwe kawalkow biszkoptu, udartych raczej niz krojonych. Te warstwe nasaczyc paroma lyzkami kawy. Na to rozsmarowac 1/2 mascarpone. Posypac tarta czekolada. Nakryc nastepnymi kawalkami biszkoptu, nasaczyc kawa, rozsmarowac polowe bitej smietany, posypac tarta czekolada. Powtorzyc warstwe z mascarpone, i zakonczyc warstwa z bita smietana. Posypac czekolada na wierzchu. Schlodzic przez pare godzin. Podawac duza lyzka, jak budyn z salaterki, na miseczki. Jest to bardzo bogaty deser i je sie male ilosci.
Ta porcja zadowoli 12 osob.
Od siebie dodam, że mogą być kupne biszkopty.

hania wpisywac bedziesz jak nikogo nie bedzie w pubie a teraz pogadaj z nami.


no i tu jest wlasnie problem, bo jak jestem w pubie to chce gadac i nigdy nie mam czasu na pisanie ale jak ktos chce przepis to mam bata i wtedy wpisuje tak jak powinno byc czyli od razu...

jak wstawialam te ciastka to zobaczylam ze mam jeszcze kupe zdjec, ale mi juz glupio sie po malu robi, ja mam chyba najwiecej tych zdjec w galeri....
mam jeszcze ze swiat, Gosi kulki tiramisu i takie tam rozne....

[31.08] 21:39 Aleksia, str.567

W sobotę robiłam deser włoski. Dopiero później w innym źródle doczytałam się że to tiramisu. Zdjęcia niestety nie zrobiłam, ale obiecuję poprawę.
Wczoraj przeglądałam przepisy na stronce i nie znalazłam tiramisu, więc pozwolę sobie wpisać.

Tiramisu.
===============

250 g śmietany kremówki, 700 g seka mascarpone, 1,5 szklanki cukru pudru, 100 ml amaretto, 6 żółtek, 3 paczki podłużnych biszkoptów ( po 140g), 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, gorzkie kakao do dekoracji.

Kawę zaparzyć w szklance wody.Żóltka utrzeć z cukrem na parze na puszystą masę. Dodać ser, dokładnie wymieszać. Dodać ubitą na sztywno śmietanę. Zimną kawę wymieszać z amaretto. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować cienką warstwą kremu. Biszkopty moczyć w kawie, ułożyć na spodzie tortownicy i cienko posmarować kremem. Czynności te powtórzyćdo wyczerpania się składników. Powinny być 4 warstwy biszkoptów, a ostatnia to krem. Ciasto posypać kakao i wstawić do lodówki na 4 godziny. Smacznego

TIRAMISU
Przepis na 2 naczynia zaroodporne, polowe skladnikow na jedno naczynie

500g serka mascarpone
filizanka kawy mocniejszej
4 zoltka
2 bialka
100g cukru pudru
2cl Amaretto
200g ciastek podluznych-biszkoptow
3lyzeczki kakao

Zoltka,cukier puder,amaretto na gesta mase zmiksowac,nastepnie wmieszac serek mascarpone,do tej masy dodac ubite bialka.

Ciastka biszkopty ulozyc w naczyniach zaroodpornych, lub innych, nie konieczne zaroodporne, oby byly kwadratowe a nie okragle.Polac kazdy z osobna kawa, nie za duzo i nie za malo .
Nastepnie czesc masy wylozyc na polane wczesniej kawa biszkopty.
Na to ukladamy nastepna warstwe biszkoptow i robimy tak samo, czyli polewamy je zas kawa i wykladamy nastepna czesc masy.Jak kto woli, mozna zrobic tiramisu dwu lub trzy warstwowe.Trzeba pamietac ze na koniec trzeba u gory mase wylozyc.
Tak przygotowane ciasto wlozyc na pare godzinek do lodowki, przed serwowaniem posypujemy wierzch kakao.Najlepiej smakuje na nastepny dzien.

Naprawde rewlacyjne.

SMACZNEGO

Claudii jako takiego przepisu nie mam- robie z glowy
Przepis na biszkopt napewmno masz, do tego kupujesz krem tiramisu( sa gotowe w torebkach), przekrajasz biszkopt na dwie czesci nasaczasz kawa rozpuszczalna z alkoholem,posypujesz delikatnie kakao i nakladasz mase i ciasto gotowe a przedewszystkim przepyszne

Dziekuje za wsparcie dziewczyny

Mnie się kiedyś zdarzyło ,że biszkopt do tiramisu nasączyłam zdecydowanie zbyt dużą porcją koniaku. Można było się wstawić jedząc to ciasto...

A tak w ogóle to uwielbiam gotować, daje mi to wiele przyjemności i każdy nowy skomplikowany przepis jest dla mnie wyzwaniem.

Wracając do Tiramisu, to kiedyś robiłam takie z gotowców jakby (praktycznie większość firm ma gotowce i do Karpatki, i do Tiramisu właśnie, sernika, babeczek itd., mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi) i nie zdarzyło mi się, żeby mi nie wyszło, więc może tak warto spróbować? Osobiście staram się jak najmniej czasu spędzać w kuchni, bo szkoda mi go na gotowanie (dlatego też Tiramisu z pudełka ).

Ale lubię pichcić, tylko nie codziennie, i nie lubię robić rzeczy, które są jakby "powszednie". Z ciastami to już dawno dałam sobie spokój, ze względu na męża. Niedawno jednak szliśmy do znajomych i zrobiłam Pleśniaka, który został pochwalony przez wszystkich, więc bardzo mi było miło. (Akurat Pleśniak jest takim "moim" ciastem, bo robiłam go już w podstawówce ).

Natomiast ostatnio dumna byłam z torcika, jaki zrobiłam mężowi na urodziny. Robiłam po raz pierwszy z przepisu gazetowego i był to torcik na zimno, z biszkoptów przekładanych czymś tam (i tak parę razy) a na wierzch bita śmietana z prawdziwej śmietany 36% i orzechy. Potwornie kaloryczne, ale wszyscy zachwalali, łącznie z moją teściową, a to już coś

Buciku_w_butonierce, pozwolisz że wykorzystam Twój przepisik? Brzmi niezwykle apetycznie, a mój mąż uwielbia naleśniki (ostatecznie raz na jakiś czas, z wielkiego do niego uczucia, mogę stać i smażyć ).

ja też kocham tiramisu, ale niestety sama nigdy nie robiłam. od około dwóch lat uwielbiam jedno, specjalne ciasto czekoladowe. mam przepis od przyjaciółki. jest baaaaardzo czekoladowe i mokre w środku. uwielbiam je! i na pewno je zrobię na święta, robi się bardzo szybko!
jeśli ktoś ma ochotę tu przepis:
http://www.dlaurody.pl/ar-89-Pyszne%20ciasto%20czekoladowe

dziewczynki, trzy pytanio-prośby:

- poproszę przepis na tiramisu ale takie bez surowych jaj słyszałam że da się tak zrobić... zna któraś?

- a z tym ciastem francuskim, to nie lepiej samemu je zagnieść? bo ja nie mam pewności co do kupnych rzeczy.

- przepis na muffinki poproszę, najlepiej czekoladowe

Tiramisu - aż mi ślinka cieknie jak to czytam...mniam wykorzystam ten przepis - 14 lutego są urodziny mojej Babci


Naprawdę polecam. Pyszne i proste ciasto. Nigdy nie podejrzewałam, że przy tiramisu jest tak mało pracy! Przepis przywiozła moja koleżanka prosto z pięknej Italii. Ma prawdziwy, domowy smak. Musisz tylko dobrze nasączyć biszkopty kawą i dobrze je odcisnąć żeby potem ciasto "nie pływało". W mascarpone zbiera się czasami sporo płynu, to lepiej go wylać żeby krem nie wyszedł za rzadki.


A można prosić o przepis? W zamian mogę dać przepis na wspaniałe domowe rafaello


Tiramisu

Składniki:
-4 jajka
-4 łyżki cukru
-500g serka Mascarpone (1 opakowanie to zazwyczaj 250g)
-75ml likieru amaretto(zastępczo może być koniak lub nawet żubrówka)
-2 opakowania podłużnych biszkoptów
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki ciemnego kakao

Kawę rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i mieszamy,aby się wszytsko dobrze rozpuściło,następnie gdy troszkę ostygnie wlewamy przygotowany alkohol.Odstawiamy to aby sobie stygło.

Jajka rozdzielamy na żółtka i białka.Żółtka wlewamy do miski,dodajemy 3 łyżki cukru i ucieramy na dobrze wyrobiony kogel mogel.Trzeba to tak wyrobić,aby cały cukier się utarł i nie trzeszczał w zębach.Do kogla dodajemy serki Mascarpone i miskujemy na jednolitą masę.

Natomiast białka trzeba lekko osolić i ubić z nich pianę.Gdy piana będzie dosyć sztywna dodajemy do niej pozostały cukier i miksujemy go z pianą.Gotową pianę wlewamy do miski z kremem i wszytsko ze sobą mieszamy.

Następnie bierzemy biszkopty i maczamy je pojedynczo na chwilkę w naparze z kawy i alkoholu i wstawiamy na jakąs blache.Warto blache wyłożyć papierem do pieczenia,bo później ciasto lepiej od niej odchodzi.
Gdy ułożymy jedną warstwę biszkoptów na blasze,przykrywamy ją połową kremu a następnie posypujemy (najlepiej przez sitko) połową kakao.Z pozostałych biszkoptów układamy kolejną warstwę i przykrywamy ją resztą kremu.Na wierzch sypiemy resztę kakao i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Tiramisu

Składniki:
...


Uwielbiam tiramisu bez względu na to, czy są to przepyszne ciastka z dwóch osiedlowych cukierenek, czy też równie smaczne lody. A teraz będę miała swoje własny ciasto Na pewno wkrótce wypróbuję, dziękuje za przepis

właśnie wpadłam na pomysł dzięki tym rozprawom o pieczeniu i gotowaniu. normalnie nie lubię robić gotowych ciast (wolę wszystko przygotowywać sama i piec), ale tym razem zrobię tiramisu. jakiś czas temu właśnie wyprubowywałam to i udało mi się zrobić baaaardzo mocno alkoholowe ciasto... (dodałam rumu na oko, 'troszkę' więcej niż podali w przepisie, żeby lepsze było)...mamie po jednym kawałku literki w książce skakały i nie mogła czytać...ale poza nią wszystkim smakowało. Niestety wtedy mój chłopak się nie załapał...
A ja w zeszłym roku dostałam /ale to nie od obecnego chłopaka/ figurkę diabełka z tabliczką z napisem 'szatańsko mi się podobasz'. całkiem dobry byłby prezent, gdybym nie zbierała aniołków... trafił jak kulą w płot...

alez z tym tiramisu wcale nie ma tak strasznie duzo roboty
no chyba, ze ktos koniecznie chce sam biszkopt piec
ale poza tym to niezbyt skomplikowane i swietne ciasto

te sklepowo-restauracyjne sa faktycznie czesto ze smietana albo serkiem homogenizowanym i maslem

ja robie wg przepisu znalezionego w internecie (nie pamitam gdzie znalazlam ):

3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej albo 2 filizanki mocnego espresso
1 opakowanie serka Mascarpone - Ja lubie Galbani
gorzkie kakao
biszkopty
ewentualnie likier kawowy - 3 lyzki

Mikserem ucieram zoltka z cukrem. Jak juz bedzie gladka masa to dodaje serek i dalej ubijam. Masa musi byc koniecznie gladka i puszysta. Potem dodaje ubite na sztywno bialka i bardzo delkikatnie wszystko mieszam.

Biszkopty nasaczam lekko kawa - nie lubie takich wymoczonych - czasem do kawy dodaje likieru kawowego - ukladam na dnie formy (ja uzywam szklanej) i zalewam je polowa masy serowej. Posypuje kakao i ukladam kolejna warstwe nasaczonych lekko biszkoptow. Wylewam reszte masy i posypuje kakao - tak solidnie. Wstawiam do lodowki na ok 10 godzin.

Wazne zeby uzyc naprawde dobrych biszkoptow - nie byle jakich ale tych slodkich - nie suchych jak wiory. Czasami udaje mi sie kupic wloskie biszkopty do Tiramisu wlasnie - sa idealne.

Becia jakto nie dostaniemy skladnikow!!?? Jak sie chce to sie da!

Ser Mascapone na przyklad mam w moim sklepie bo uzywam do tiramisu, orzechy chyba kazdy ma, nugat...tu nie wiem


Juz tak zagadujesz ze wkleje ten przepis na smakowej, tylko musze go przetlumaczyc na jezyk polski. Orzechy sa niepotrzebne, w sklad ciasta wchodzi masa nugatowo-orzechowa.

.[quote:1ba2028ad6="jedzer"]A już byłbym w niebie, gdyby mi zrobiła Tiramisu[/quote]Ten przepis jest nieco niepoprawy poniewaz twoj partner by sie zatkal takim tiramisu, te skladniki sa dosc dobre lecz zamulajace, proponuje dodtac koniecznie cytryne, 1 dnia bedzie ja czuc a na drugi dzien sie wymiesza. kolejna wazna sprawa jest zrobienie ciasta dzien wczesniej. ZEby serek masc. doszedl do odpowiedniej konsystencji

a czym to się rożni? Bom bardzo ciekawa?


Tym, że polski obiad/ciepła kolacja to zupa i drugie danie, którym może być na przykład makaron, do picia soki owocowe bądź kompot (plują tym Włosi strasznie i pojąć nie mogą picia słodkich napojów do posiłków), potem deser i herbata. A potem jakieś zimne przekąski, w stylu sałatki caprese, pasta fredda (czyli sałatki makaronowej, przy wersji z majonezem Włosi dostają odruchu wymiotnego ) i ciasta na stole aż do białego rana, pod alkohol.

Włoska kolacja to najpierw aperitivo czyli chleb (suchy w sensie paluchów chlebowych czy grzanek), oliwki i ewentualnie ziołowe masło lub oliwa i kieliszek alkoholu. Potem antipasti, czyli przystawki - wędliny, sery, marynowane warzywa, gotowany bób, owoce morza na zimno. Potem primo, czyli makarony lub risotto lub minestrone (zupa jarzynowa). Potem secondo, czyli mięso lub pieczona/grillowana ryba, do tego contorni, czyli surówki albo polenta. W międzyczasie, jakby gości za dużo zjedli podaje się sorbetto, czyli zmiksowany sorbet cytrynowy z białym winem (może być musujące), żeby mogli jeść dalej. Na stole ciągle jest chleb (miękki), woda i wino. Na zakończenie słonego często podaje się mocny ser, żeby "otworzyć żołądek" przed deserem.

Teraz deser - rzadko jest to ciasto, raczej krem czy lody, sałatka owocowa, tiramisu', panna cota, po deserze kawa a potem amazzo caffe, czyli kieliszek mocnego alkoholu na "zabicie kawy" i dobre spanie. Całość trwa dobre 4 godziny i nie wymaga podawania przekąsek później.

Obie wersje mogą być złożone z bardzo smacznych dań, wklepię później trochę różnych przepisów, może coś Ci się spodoba.

Tutaj znajduje się mój przepis na ciasto tiramisu

szczesliwka, mam pytanko apropo Twojego przepisu na Tiramisu. Tu chyba szybciej Cie zlapie. Ta smietanka to 250ml czy 500ml i jaka tlusta? 18% czy kremowka? Az nabralam ochoty na te ciasta...

bo raczej ślimaczków polaków i żabek nie skosztuje

Są pyszne
Sosna polecam
Aha,coś dla miłośników ciasta do kawki, dzisiaj robie Tiramisu. Jak wyjdzie to podam jutro przepis

no to zdecydowalam sie na upieczenie 2 ciast siosty Anastazji, ale chyba jednak zrobie z polowy porcji bo mi sie jeszcze nawinal przepis na tiramisu troche inaczej a specjalnie na adwent no i chciala bym go wypróbowac

blue daj przepis na sałatkę gyros.
Ciasta mniej mi teraz wchodzą. Tiramisu uwielbiam, ale żadko robię bo sama go jem. Mój mąż nie tknie się, bo robię poncz z kawą, a no nie znosi kawy.

Witam babeczki
claudii chcesz i masz; przepis na biszkopt może ci się przyda do tortu albo innego ciasta. Na biszkopt podaje ci dokładny przepis jak krok po kroku robić. Jak będziesz się trzymała przpisu to na pewno sie uda. Mi zawsze sie udaje i biszkopt na prawde jest bardzo dobry. Poodzenia.

TIRAMISU

2 opakowania (250 gram) serka maskarpone
4 żółtka
na każde żółtko 2 łyżki cukru (niezbyt pełne)
cukier waniliowy
2 paczki biszkoptów (SAN)
posypka czekoladowa lub kawałek czekolady do starcia
krem kawowy do namaczania biszkoptów (SAN)

Żółtka utrzeć z cukrem dodając stopniowo serek. Powstanie gęsty krem. Dodać 1 lub 2 cukry waniliowe do smaku. Układać biszkopty dowolnie namaczane w kremie kawowym (1 sakunda). Włożyć cześć kremu, następnie znów warstwa biszkoptów i na to krem i posypać tartą czekoladą.

BISZKOPT

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

5 białek ubić z cukrem
5 żółtek ubić z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżką octu
to teraz razem połączyć
do tego dodać 1 szklankę mąki tortowej i 2 łyżczki kartoflanki nie ubijać

Ubić białka na sztywną pianę dodawać powoli cukier cały czas ubijając pianę. W miseczce z żółtkami dodać łyżeczkę proszku i łyżkę octu. Wymieszać aż utworzy się puszysta piana. Teraz połączyć białka z żółtkami i ubić na jednolitą konsystęcje. A na koniec mąka oraz kartoflanka dzelitatnie wymieszać.
Ciasto piec 30 minut.

SMACZNEGO

izabelka movia pysiek claudii pierniczek monika spokojnej przedświątecznej soboty

no ja nie znam przepisu na tiramisu bez jajek, ale moja koleżanka robi na samych żółtkach i jest pycha
jeśli chodzi o słodkości to ja raz na tydzień robię jakieś ciasto, ale ostatnio mnie naszło i zrobiłam pyszne ciasto ala tort śmietanowiec, zniknął w jeden dzień

3 bardzo proste ciasta dla leniwych w stylu "zawsze wychodzi" (pewnie każdy dobrze zna ale gdyby nie to się podzielę)

TRUSKAWKOWE TIRAMISU (nie podaję proporcji bo robie jak się uda, jak czegoś jest za dużo to spokojnie można zjeść samo)

1. paczka biszkoptów (spód biszkoptowy lub własnoręcznie upieczony biszkopt)
2. rozpuszczona kawa zbożowa (najlepiej słaba)
3. wino białe słodkie, ew. szampan, też dobrze smakuje
4. paczka kremu tiramisu lub jak ktoś woli to serek mascarpone
5. truskawki
6. trochę białej czekolady

biszkopty ułożyć, polać rozpuszczoną kawą zmieszaną z winem (ile to już zależy od fantazji )
przygotować krem ale z mniejszą ilością mleka, dodać lekko posłodzone, zmiksowane truskawki i truskawki pokrojone w kawałki
ułożyć warstwami jak przy zwykłym tiramisu
na wierzch posypać startą czekoladą
wstawić do lodówki
przy podaniu polać zimnym sosem z wcześniej zmiksowanych truskawek, udekorować truskawkami i kostką czekolady

w ramach wariacji można stosować inne owoce, smakuje równie smacznie

BISZKOPT Z GALARETKA I OWOCAMI

prostszego to się chyba już nie da

1. 3 spody biszkoptowe (no wiadomo jak ktoś się lubi biszkoptami bawić to piecze)
2. 2 galaretki (minimum)
3. owoce na jakie aktualnie mamy ochotę (byle galaretka się ścięła)

robimy galaretki i czekamy aż zaczną tężeć
układamy owoce na biszkopcie, zalewamy galaretką, kolejna warstwa i na koniec ładnie dekorujemy owocami i galaretką.
wstawiamy do lodówki
prawda, że skomplikowane?

i coś "zwyczajnego" czyli najprostszy przepis jaki posiadam na ucierane ciasto z owocami

CIACHO

1. 4 jajka
2. 3/4 szklanki oliwy
3. 2 szklanki mąki
4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5. cukier waniliowy
6. owoce (nie wiem ile, na oko daję)
7. 4 łyżki soku z cytryny (albo mniej gdy owoce są kwaśne)

mikserem utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym
dodać mąkę z proszkiem (cały czas miksować)
wlać powoli olej, miksować do uzyskania jednolitej masy (zajmuje to niewiele czasu)

do garnka wlać szklankę wody i sok + ze dwie łyżki cukru, gdy zacznie wrzeć wrzucić owoce, chwilkę pogotować (naprawdę z 3 minuty tylko)
odsączyć na sitku (chyba chodzi o to, żeby owoce zmiękły i puściły odrobinę soku)

do formy wlać ciasto, wysypać owoce i przykryć cienką warstwą pozostałego ciasta. Uwaga nie można przesadzić z ilością owoców bo wyjdzie zakalec i dobrze odsączyć

piec aż się upiecze w ok 180C

Tiramisu z „Le Beccherie”

Jest to oryginalny przepis, który powstał w 1971 roku w restauracji "Le Beccherie" w Treviso. Sam deser, jak i jego nazwa, stały się błyskawicznie i niebywale popularne, a jego receptura jak i nazwa zostały skopiowane przez wiele restauracji z Treviso, a następnie w całych Włoszech.

Składniki: 6-8 porcji
NA ZALEWĘ:

350 ml kawy espresso
2 łyżeczki cukru

NA KREM ZABAGLIONE:

4 żółtka
100 g cukru
120 ml wina Marsala (można zamienić innym słodkim winem, jak porto czy madera)
450 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

ok. 40 podłużnych biszkoptów włoskich savoiardi
2 duże łyżki gorzkiego kakao
Opis przygotowania: 45 min. +chłodzenie

Przygotować espresso i wymieszać z cukrem. Odstawić do wystygnięcia. W dużym rondlu zagotować wodę. Do mniejszego garnka lub małej metalowej miski wbić żółtka i w „kąpieli wodnej” wymieszać je razem z cukrem, a następnie dodać wino i mieszać, aż masa zgęstnieje. W międzyczasie zimną śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone przełożyć do dużej miski i wymieszać łopatką na jednolitą masę. Dodać krem zabaglione, wymieszać. Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Przygotować podłużne naczynie do deseru. Połowę biszkoptów zanurzać w kawie i układać na dnie naczynia. Całość wysmarować połową masy serowo-kremowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych wcześniej w kawie i ponownie wysmarować całość pozostałą masą. Na koniec posypać całość gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na min. 2-3 godziny. Podawać schłodzone.

W temacie Abratka pisałem o "znikających ciastach" ,Dorota dała mi przepisy abym wkleił /dla chętnych/
" SERNIK WIÓRKOWY "
Ciasto:
25 dkg mąki /1,3/4 szklanki /
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo , 1 żółtko
7 dkg cukru pudru /3/4 szklanki/
3 łyżki śmietany
10 dkg margaryny
Ciasto zagnieść i wyłożyć na blachę.

Masa serowa ;
1 kg sera / tłusty/
2 cukry waniliowe
1/2 szklanki oleju
2 ,1/2 szklanki mleka
2 jaja, 4 żółtka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe /na 0,5 l/
Wszystko zmiksować i piec ok 1 godz. w temp. 170-200 stopni, gdy ciasto się upiecze
wylać na to ubitą pianę z 4 białek z 4 łyżkami cukru i zapiec 10 min.
Wiórki
2 łyżki masła roślinnego /może być margaryna/
2 łyżki cukru
10 dkg białych wiórek
Wiórki podsmażyć na rumiany kolor nałożyć na gorący placek wyjęty z pieca .

" TIRAMISU"

6-8 jaj
1 szklanka cukru
1,1/2 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
Białko ubić z cukrem dodać żółtko + mąka z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem
Piec ok 50 min w temp. 175 stopni.

Ciasto przekroić na pół i nasączyć ponczem :
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
6 łyżeczek kawy capucino
6 łyżeczek cukru
50 g wódki
1 szklanka wody

Spód posmarować kremem; <3 /4 kremu >
1/2 l śmietany 30 % ubić i dodać 2 łyżki cukru
2 serki homogenizowane
2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody i wlać do ubitej śmietany
Położyć wierzch i na górę <1/4 kremu > i posypać startym wafelkiem "Grzesiek"

Ciasteczka Tiramisu
http://mojewypieki.blox.p...2146,169.html?2

Jak smakują takie ciasteczka? Oczywiście do złudzenia jak słynny deser ... choć trochę więcej z nimi roboty . Delikatne miękkie biszkopty, przełożone kremem z mascarpone. Rozpływają się w ustach ... Są bardzo smaczne, lecz z pewnością nie dla osób na diecie . Przepis Marthy Stewart .

Składniki na 30 ciastek:

* 5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
* pół szklanki mąki
* 1/4 łyżeczki soli
* kakao do oprószenia - około 2 łyżek

Składniki na krem:

* 3/4 szklanki serka mascarpone
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto
* pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Ponadto:

* 170 g czekolady deserowej

Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.

Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.

Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.

Piec około 12 - 14 minut (ja piekłam krócej, to zależy od piekarnika) w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.

*ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie, nie chrupiące; jeśli tak się nie stało - przełożenie kremem lub pozostawienie do drugiego dnia bez kremu z pewnoscią sprawi, że zmiękną

Krem do przełożenia:

Wszystkie składniki dobrze wymieszać, schłodzić przez 15 minut.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarować od płaskiej strony czekoladą, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć kremem. Podawać natychmiast.

Smacznego

Ja uwielbiam tiramisu moje ulubione ciasto, nigdy go nie robiłam ale po przepisie wydaje się łatwe napewno sprubuję Dzieki Myszka za Przepis :*

Najlepsze w ciachach i tortach zuli jest to, że nie trzeba ich piec
Ja nie mam piekarnika, więc tylko takie przepisy mi pozostają
A cappuccinowe ciasto wydaje się smakowite
Kojarzy mi się z deserem Tiramisu

1

a wiec zamiszcze przepwspaniale przepisy hehe. musze jeszcze zaznaczyc ze przpeis na tiramisu jest autorstwa Via (zeby mnie nie posadzono o kulinarny plagiat!!! hihi)

TIRAMISU ala Via
porzebujesz: 1 serek homogenizowany waniliowy, 4 jajka, troche cukru, paczka biszkoptow (podluzne albo okragle, jak wolisz)

Ucieralam zoltka(z 4 jajek) z ok dwoma lyzkami cukru na gladka mase do tego dodalam serek homogenizowany (1 op.) i koniak, mozna tez likier, ja uzylam po prostu aromatu rumowego do ciast :)

Potem trzeba ubic bialka i dodac je do tej packi z zoltek i sera, wymieszac. Potem parzysz sobie kawke, tylko mocna zeby byla i maczasz w niej biszkopciki, ale bez przesady, zeby za bardzo nie przesiaknely.

Nastepnie trzeba warstwe biszkoptow ulozyc na polmisku, na to ta breje z sera, posypac kakaem, na to znowu ulozyc biszkopty i druga warstwe brei, ktora na koncu posypujesz kakeem. Kakaa nie zaluj, im wiecej tym lepiej!!!;P I na kilka godzin to wszystko do lodowy, zeby sobie postalo.

MURZYNEK BAMBO

>>ciasto:
kostka margaryny
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
7 łyżek wody
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
kokos
polewa czekoladowa

>>masa serowa:
2 serki homogenizowane waniliowe
7 lyzek cukru pudru
cukier waniliowy
niecala kostka masla

Ciasto:
Margarynę, cukier, kakao, i wodę zagotować. Masę ostudzić, dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy i piec około 40 minut.

jak ciasto wystygnie trzeba je przekroic wzdluz i wysmarowac na to mase serowa, nastepnie zlozyc, wierzch troche ponakluwac widelcem i polac polewa czekoladowa. Wstawic do lodowy :))

Masa: najpierw ucierasz cukier puder, cukier waniliowy i maslo na pulchna mase, potem dodajesz serki i dalej ucierasz :)

Ja robiłam kiedyś, chyba w kwietniu tiramisu z przepisu. Jakoś wielce się nie napracowałam, a i gościom smakowało. Przepis znalazłam na wizaż pl, znanej kopalni pomysłów. Na szczęście mam go na kompie, więc mogę go podać.Oto on :

TIRAMISU

Składniki:
- 4 jajka,
- 10 dkg cukru pudru,
- 10 dkg cukru kryształu
- 0,5 kg sera mascarpone,
- 1 filiżanka bardzo mocno zaparzonej kawy (z 2 łyżek) (najlepiej w kafetierze, a jeśli nie to odcedzamy
"parzochę") + 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 2 kieliszki alkoholu (koniak, wódka, spirytus, amaretto - do wyboru),
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
- kakao.

1) Zaparz kawę do nasączania biszkoptów
Przyrządź ją w miseczce lub głębokim talerzu, ponieważ biszkopty do tiramisu nasącza się inaczej niż na przykład blaty tortu: trzeba na moment całe zanurzyć w kawie. Wsyp więc do miseczki kawę rozpuszczalną,
wlej 1 szklankę niezbyt gorącej (żeby szybciej wystygła) przegotowanej wody i szklankę zaparzonej
odcedzonej kawy sypanej. Pozostało już tylko wlać alkohol. Według źródeł pisanych najodpowiedniejsze do tego deseru jest amaretto,
ale można użyć do tiramisu różnych trunków, na przykład likierów
owocowych, koniaku, rumu, a najczęściej - sycylijskiego wina marsala.
Połącz trunek z kawą i odstaw do ostygnięcia.

2)Utrzyj krem
Dokładnie umyj jajka ciepłą wodą, osusz, po czym starannie oddziel białka od żółtek. Niech białka od razu spływają do naczynia, w którym będziesz ubijała pianę (pamiętaj, musi być wytarte do sucha!),
a żółtka przekładaj do garnka lub miski na krem. Wsyp do żółtek przygotowany cukru puder i ucieraj mikserem
na puszysty kogel-mogel. Przerwij, gdy masa zbieleje. Wrzuć do kogla-mogla serek mascarpone i najpierw delikatnie wymieszaj łyżką, a potem miksuj, aż składniki całkowicie się połączą. Do białek dodaj
szczyptę soli i ubij pianę z cukrem kryształem. Przełóż ubite białka do naczynia z kremem i powoli, delikatnie mieszaj łyżką, aż masa stanie się puszysta i jednolita.

3)Ułóż biszkopty w formie
Kawa ostygła, krem gotowy, pozostało ci już tylko ułożyć biszkopty w formie i przełożyć je masą. Przedtem musisz
nasączyć każde ciastko kawą. Bierz więc w palce po jednym i na moment zanurzaj w naparze. Słowo "moment" jest tu bardzo ważne, bo muszę cię ostrzec, że w tej prostej z pozoru czynności kryje się mała trudność.
Otóż biszkopty bardzo szybko nasiąkają płynem, a gdy wchłoną go zbyt dużo, rozpadają się i są niesmaczne. Dlatego wkładaj je do kawy i natychmiast wyjmuj. Nasączaj więc jeden po drugim i układaj rzędami, aż przykryją dno naczynia. Gdyby ciastka z ostatniego szeregu nie chciały się zmieścić się w formie, odłamuj po kawałku. Nie przejmuj się "nieszczelnością" spodu. Tak ma być - w tiramisu szparki wypełnia się kremem, a nie okruchami.Wyłóż więc na ciastka równą warstwą połowę masy i oprósz przez sitko kakaem. Ułóż drugą warstwę
nasączonych ciastek, przykryj resztą kremu i znowu poprósz kakaem. Tiramisu prawie gotowe. Prawie, bo co najmniej 5 godzin (a jeszcze lepiej przez całą noc) musi zastygać w lodówce i dopiero wtedy, tuż przed podaniem, będziesz mogła posypać je pozostałym kakao.

4)Jak dzielić i podawać?
Gdy deser mocno stężeje, pokrój go na 8-10 kawałków i już na stole nakładaj łopatką. Gdyby jednak nie dał się kroić, bo i tak bywa, nakładaj łyżką. Może nie wygląda to zbyt efektownie, ale na smaku nie traci. Jeżeli nie chcesz mieć żadnych problemów z dzieleniem i zależy ci na
eleganckiej formie podania, możesz zamiast w formie ułożyć tirmisu w pucharkach, tak jak jest serwowane w
większości restauracji. "

Ja serek Mascarpone kupiłam w markecie.A alkohol jaki dałam, to była wiśniówka, bo akurat nic innego nie miałam pod ręką.

Tiramisu 1
Ja robie tiramisu w formie tortu bo tak jest wygodniej a poza tym jak sie go zrobi w duzej misce to sie potem rozwala przy nakladaniu a jak podaje, to lubie, zeby mialo wyglad ciasta a nie papki. Przepis jest na forme o srednicy 26-28 cm.
A wiec najpierw trzeba upiec kakaowy biszkopt. Zakladam, ze przepis na taki biszkopt macie, jak nie to podam nastepnym razem. Mozna tez upiec jasny biszkopt, sa dwie szkoly w tym wzgledzie, a trzecia uzywa biszkopcikow tzw. kocich jezyczkow, ale te kupowane sa troche za twarde a piec samemu nie polecam, bo choc czasami to robie, to zabawa jest straszna. Zostajemy wiec przy biszkopcie kakaowym.
beda potrzebne nastepujace skladniki :
300 ml smietanki tortowej 36%
1 zagestnik do smietany Dr.Oetkera (w duzej torebce, takiej jak budyn, maly Smietan_Fix nie jest taki dobry)
100 ml likieru kawowego (Khalua, Tia Maria lub inne - musi to byc likier czysty w kolorze kawy - krem z mlekiem lub smietanka sie nie nadaje, trzeba po prostu odzalowac te 50-60zl na butelke, starcza na 6-7 razy)
60 g cukru pudru
200 g mlecznej czekolady startej na drobne wiorki (musi byc z lodowki zanim zaczniemy trzec)
500 g sera mascarpone lub innego bialego homogenizowanego serka (wszelkie twarogi sie nie nadaja)
1/4 - 1/3 opakowania sernika na zimno Dr.Oetkera
- biszkopt przecinamy na 3 warstwy
- likier kawowy mieszamy z taka sama iloscia wody
- kremowke ubijamy na sztywno po czym dodajemy zagestnik i jeszcze raz mieszamy dokladnie
- ser mieszamy z proszkiem "sernik na zimno" (jezeli mamy oryginalny mascarpone to tego proszku nie dodajemy), wsypujemy do tej masy cukier puder, 2/3 wiorek czekoladowych, dajemy 3-4 lyzki likieru kawowego (ale bez wody), mieszamy a nastepnie mieszamy z ubita smietana. Troche bitej smietany zostawiamy do dekoracji. jezeli masa wyjdzie za gesta, to mozna dodac wiecej bitej smietany, poza tym dosc ostroznie nalezy dozowac sernik na zimno
- ukladamy pierwsza warstwe biszkoptu, nasaczamy mocno likierem kawowym z woda i rozsmarowyjemy na tym mase serowa, kladziemy nastepna dwie warstwy w ten sam sposob, na ostatnia warstwe masy serowej rozsmarowyjemy cienka warstwe bitej smietany, posypujemy wierzch pozostalymi wiorkami czekoladowymi i na obwodzie ciasta dekorujemy rozetkami z bitej smietany.
przed podaniem dobrze jest jak postoi pare godzin w lodowce mozna takze zrobic tiramisu w podobny sposob w malych miseczkach, jest troche zabawy z wycinaniem biszkoptu (duzo sie marnuje) ale wtedy kazdy dostaje swoja miseczke:))
mysle, ze o niczym nie zapomnialem ))) oczywiscie jest to jedna z wersji przepisu (to dla tych , ktorzy beda chcieli mnie poprawiac), mam kilka ksiazek z ciastami i wloskimi przepisami i w kazdej jest troche inny przepis. najczesciej roznica polega na robieniu ciasta w duzej misce i uzywaniu malych biszkopcikow.
smacznego!

Inny przepis:
Składniki:
- 6 jajek,
- 400 gram mascarpone (niecale dwa opakowania; dla niewtajemniczonych: to rodzaj wloskiego serka),
- 2 opakowania podluznych biszkoptow,
- 2 filizanki mocnej kawy (espresso),
- 100-200 ml marsalli lub amaretto,
- 6 czubatych lyzek cukru waniliowego,
- kakao do posypania (lub gorzka czekolada).

Jak przyrządzić?
Zoltka ucieramy z cukrem waniliowym (tak aby sie calkowicie rozpuscil), dodajemy mascarpone i ucieramy na gladka mase.
Bialka ubijamy na sztywno po czym dodajemy do masy, delikatnie mieszajac (nie mozna tego robic zbyt gwaltownie aby masa nie stracila puszystosci). Przygotowana wczesniej kawe (nie powinna byc goraca) mieszamy z alkoholem na glebokim talerzu, zanurzamy biszkopty, jeden po drugim, doslownie na chwileczke (zbyt dlugie zanurzenie spowoduje rozpadniecie sie ciastka) w kawie z alkoholem i ukladamy na dnie formy (moze byc np. naczynie zaroodporne). Na biszkopty wykladamy polowe masy, posypujemy bardzo gesto kakao lub czekolada, wykladamy druga polowe masy i wstawiamy do lodowki minimalnie na 4 godziny. Przed podaniem posypujemy gesto kakao lub czekolada.

Jak podawać?
Posypac kakao PRZED PODANIEM.

Uwagi:
Tiramisu najlepsze jest nastepnego dnia, a juz na pewno nie warto go probowac wczesniej niz przed uplywem 4 godzin - sprawdzilam na wlasnej skorze - dopiero po 4 godzinach masa sie scina.
Przepis prosto od rodowitej Wloszki .

bon appetit

Za pół godziny trening a ja z taką BOMBĄ kaloryczną ;-> !
Jak ktoś spróbuje to niech mi da znać czy smakowało!
no i moze ktoś sie pochwali swoim przysmakiem

----------------------------------------------------------------------------------------
TIRAMISU MACHONUSA
To bardzo prosty i szybki deser (nie licząc czekania na chłodzenie)
Można go zrobić w formie tortu bo tak jest najwygodniej. Forma biszkoptu o średnicy 26-28 cm (najlepiej kupić gotowe już przekrojone na trzy). Oczywiście można i zrobić je samemu!

Składniki:
- 6 żółtek
- 300 ml śmietanki tortowej 36%
- 1 zagęstnik do śmietany Dr.Oetkera
- 500 g sera mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru - 60g
- 3/4 szklanki b. mocnej kawy - esspresso (może tez być b. mocna Nescafe - proporcje trzeba na wyczucie!)
- 1/4 szklanki alkoholu do wybory wg smaku i własnych upodobań:
a)likier kawowy (Khalua, Tia Maria)
b)włoskie wino Marsala ale wtedy mniej wody do kawy a wiecej Marsali
c)spirytus - polska wariacja
d)brandy, koniak
e)rum
f)likier Amaretto
g)inne likiery - które zgadzają się smakiem z kawą
- biszkopt najlepiej kakaowy
- kakao (nie słodzone)
- drobne wiórka gorzkiej czekolady (przed tarciem czekoladę należy schłodzić w lodówce)

Krok po kroku
1.Żółtka ubić z cukrem pudrem aż masa będzie jednolita i jasno żółta.
2.Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać na gładka masę.
3.Kremówkę ubijamy na sztywno po czym dodajemy zagęstnik i jeszcze raz mieszamy
4.Gładką masę łączymy z ubita śmietana. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji. Jeżeli masa wyjdzie za gęsta, to można dodać więcej bitej śmietany,
5.Zmieszać (przestygniętą) kawę z alkoholem.
6.Pierwszy okrąg biszkoptu nasączamy kawą z alkoholem
7.Na biszkopt wyłożyć połowę masy &#8211; rozsmarować, wyrównać i posypać kakao, tak by powierzchnia była cala pokryta - jednolicie brązowa.
8.Kładziemy następne warstwy w ten sam sposób,
9.Na ostatnia warstwę masy serowej rozsmarowujemy cienka warstwę bitej śmietany, posypujemy wierzch wiórkami czekoladowymi i na obwodzie ciasta dekorujemy rozetkami z bitej śmietany ( jak potrafimy
10.Wstawić deser do lodówki na kilka godzin (4-6) lub na noc.
(Deser najlepszy jest na drugi dzień gdy dobrze nasiąknie)

----------------------------------------------------------------------------------------

Generalnie podstawowy smak tiramisu to ser macarpone, kawa i kakao. Jednak nawet przy
użyciu tylko podstawowych składników odcienie smakowe mogą być rożne zależnie od gatunku: biszkoptów, kawy, alkoholu i kakao.

Zapewne każda włoska gospodyni ma własna odmianę tego deseru z jakimś tajemniczym składnikiem, którego nikomu nie zdradza ;-)

Jutro użyję alkoholu Baileys - zobaczymy jak to będzie smakowało

Jezeli nie macie dostępu do serka Mascarpone dam przepis jak zrobić go samemu

Myślę, że każdej z nas ułatwi to choć troszkę znalezienie przepisu

1. Lasagne - strona 1
2. Piernik tradycyjny - strona 2
3. Piernik warzywny - strona 2
4. Piernik świąteczny - strona 2
5. Sernik - strona 3
6. Sernik bez sera - strona 3
7. Ciasteczka waniliowe a'la Fibi - strona 4
8. Naleśniki - strona 5
9. Naleśniki II - strona 6
10. Jajka faszerowane - strona 6
11. Pączki babuni - strona 7
12. Faworki - strona 7
13. Sałatka Gyros - strona 8
14. Szybka sałatka - strona 8
15. Sałatka z łososia - strona 9
16. Naleśniki z farszem - strona 9
17. Ciasto baby Jagi - strona 9
18. Leczo pieczarkowe - strona 10
19. Chleb świąteczny - strona 10
20. Ciasto marchewkowe - strona 11
21. Biszkopt z brzoskwiniami i kokosem - strona 11
22. Ciasto z kaszy manny - strona 11
23. Kurczak z curry - strona 12
24. Szybka sałatka II - strona 12
25. Sałatka z czerwonej fasoli - strona 12
26. Kokosanki - strona 12
27. Zapiekanka ze szpinakiem - strona 12
28. Sałatka z tuńczyka - strona 13
29. Sałatka z tuńczyka II - strona 13
30. Zapiekanka ziemniaczana - strona 13
31. Duszony kabaczek - strona 14
32. Zupa krem z groszku wg Pascala -strona 14
33. Piersi z kurczaka według Nigeli - strona 14
34. Mus czekoladowy - strona 14
35. Francuskie sakiewki z serem - strona 14
36. Zupa krem z brokułów - strona 14
37. Zupa pieczarkowa na serku - strona 14
38. Kurczak z kolorową papryką - strona 15
39. Sałatka z kurczaka w sosie cayenne - strona 16
40. Torcik - strona 16
41. Sałatka z tuńczyka III - strona 17
42. Pieczarki faszerowane pieczarkami - strona 17
43. Zupa krem z porów - strona 17
44. Kluski - strona 17
45. Paprykarz - strona 17
46. Sałatka ze szpinakiem - strona 17
47. Pierś z kurczaka - strona 17
48. Pstrąg - strona 17
49. Pstrąg II - strona 17
50. Piersi z kurczaka z dodatkiem ananasa - strona 18
51. Kolorowe naleśniki - strona 18
52. Naleśniki z bananami - strona 18
53. Naleśniki a'la kebab - strona 18
54. Burrito z kurczaka - strona 18
55. Kotlety ziemniaczane - strona 18
56. Ciasto z kaszy manny II - strona 18
57. Prosta sałatka - strona 18
58. Ciasto kapitana Haka - strona 18
59. Schabowe z serem - strona 19
60. Ryż z jabłkami lub musem jabłkowym - strona 19
61. Czekolada - strona 19
62. Ciasto zebra - strona 19
63. Jabłecznik - strona 19
64. Szyszki - strona 19
65. Szyszki II - strona 19
66. Szyszki III - strona 19
67. Sałatka pieczarkowa - strona 19
68. Placek drożdżowy - strona 20
69. Pączki - strona 20
70. Galaretka w paski - strona 20
71. Salceson z galaretek - strona 20
72. Żeberka inaczej - strona 20
73. Sos czosnkowy - strona 20
74. Kebab - strona 21
75. Zupa fasolowa - strona 22
76. Zupa z zielonego ogórka - strona 22
77. Zupa porowo - serowa - strona 22
78. Kruche ciasteczka - strona 23
79. Polewa do ciasta marchewkowego z serka topionego - strona 23
80. Ryż zapiekany z jabłkami - strona 23
81. Sałatka z selera - strona 24
82. Sałatka sesyjna - strona 24
83. Sałatka - strona 24
84. Sałatka Ewy - strona 24
85. Sałatka chińska - strona 24
86. Śledzie po żydowsku - strona 24
87. Zapiekanka z bakłażanów - strona 24
88. Surówka do obiadu - strona 24
89. Żeberka w miodzie - strona 24
90. Żeberka miśkowe - strona 24
91. Krwiste ziemniaki - strona 25
92. Kotlety szarpane - strona 25
93. Pieczona kiełbasa - strona 25
94. Koperty z jabłkami - strona 25
95. Ciasto z galaretką - strona 25
96. Sałatka z brokułów i pomidorów w sosie czosnkowym -strona 26
97. Orzechowiec z kremem śmietankowym - strona 26
98. Babka - strona 26
99. Sos pieczarkowy - strona 26
100. Piersi kurczaka w cieście piwnym - strona 27
101. Opiekane kalafiory - strona 28
102. Kotleciki z kalafiora - strona 28
103. Kurczak z ryżem na szybko - strona 29
104. Sałatka z kalafiora - strona 29
105. Zapiekanka makaronowa - strona 29
106. Zapiekanka makaronowa II - strona 29
107. Wielobarwna zapiekanka z makaronu - strona 29
108. Tosty z duchami - strona 30
109. Krwawe palce - strona 30
110. Tiramisu - strona 30
111. Caprese włoskie zmodyfikowane - strona 31
112. Ciasto naleśnikowe - strona 31
113. Ciasto na gofry - strona 33
114. Placki ziemniaczane - strona 34
115. Ciasto na gofry II - strona 35
116. Placki węgierskie - strona 36
117. Bawole oko - strona 37
118. Bułeczki z piekarnika - strona 37
119. Kapuśniak - strona 37
120. Zupa kapuściana - strona 37
121. Szybki makaron - strona 39
122. Ciasto marchewkowe - strona 40
123. Naleśniki z pieczarkami i cebulką - strona 40
124. Ciasto naleśnikowe ze szpinakiem - strona 40
125. Szarlotka japońska - strona 42
126. Sałatka cesarska- strona 43
127. Bruschetta - strona 43
128. Sos pomidorowy - strona 43
129. Zapiekane bułeczki z wątróbką - strona 43
130. Szaszłyki - strona 44
131. Naleśniki inaczej - strona 44
132. Nadziewane ogórki - strona 44
133. Drożdżówka dla leniwych - strona 46
134. Ciasto na pierogi - strona 47
135. Babka zakalcowa - strona 47
136. Sos do naleśników - strona 49
137. Pierniczki - strona 49
138. Tarta cebulowa - strona 51
139. Kurczak a'la KFC - strona 51
140. Orzechowiec - strona 52
141. Schab cytrynowy - strona 52
142. Ciasto kokosowe - strona 53
143. Sos z czerwonego wina - strona 53
144. Placki z filetem z kurczaka - strona 53
145. Karczek zapiekany z cebulą - strona 54
146. Pączki północne - strona 54
147. Zupa Meksykańska - strona 54
148. Zapiekanka - strona 54
149. Sałatka z brokułów - strona 54
150. Rogaliki z jabłkami - strona 55
151. Tort a'la Joanna D'arc - strona 55
152. Ciasto brzoskwiniowe wydmy - strona 55
153. Sałatka makaronowo-serowa - strona 56
154. Schabowe trochę inaczej - strona 56
155. Schabowe z ananasem - strona 57
156. Cannelloni w beszamelu z nadzieniem ze szpinakiem i serkiem ricotta - strona 57
157. Sałatka z ziemniaczana z zielonym akcentem - strona 59
158. Duszony schab wersji na słodko z ryżem, ananasem i brzoskwinią lub na słono z kiszonym ogórkiem i kaszą jęczmienną - strona 59
159. Kurczak z curry i mleczkiem kokosowym - strona 59
160. Pizza - strona 60
161. Pie z kurczakiem - strona 60
162. Karkówka - strona 61
163. Kurczak w krakersach - strona 61
164. Naleśniki z pomarańczami - strona 62